Vanzelfsprekend

De podcast voor ouders

In deze podcast leggen we je uit waarom de ontwikkeling van kinderen niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Als logopediste weet Janne als geen ander hoe de taalontwikkeling en uitspraak bij jonge kindjes verloopt.

Naast deze onderwerpen hoor je ook nog andere professionals zoals psychologen, ergotherapeuten, leerkrachten en mama’s hun expertise en ervaring delen rond de ontwikkeling van jonge kinderen.

Beluister de podcast

Beluister de nieuwste aflevering

Herlees en -beluister alle afleveringen

Podcast: Vanzelfsprekend

15. Hoe zingen en muziek jouw kindje doen groeien

Wie houdt er nu niet van zingen? Wij alvast wel! En jouw kindje waarschijnlijk ook. Wist je dat zingen en muziek maken prachtige manieren zijn om de ontwikkeling van je kindje te stimuleren? En het goede nieuws: je kan er heel makkelijk thuis mee aan de slag. In podcastaflevering 15 deelt vocal coach Hanne Delanghe haar gouden tips en tricks.

Lees verder
Podcast: Vanzelfsprekend

14. Van woorden naar zinnen

De eerste woordjes van je kindje zijn een heerlijk moment. En het wordt pas echt leuk als hij of zij aan zinnetjes begint. Hoe stimuleer je die zinsbouw? Welke tips kan je toepassen om je kindje zoveel mogelijk woordenschat aan te reiken? Ik vertel het je graag in podcastaflevering 14!

Lees verder
Podcast: Vanzelfsprekend

13. De wondere wereld van spelend leren

Spelend leren is zo belangrijk voor kindjes. Door te spelen leren ze zoveel bij: woordenschat, zinsbouw, omgaan met bepaalde situaties, probleemoplossend denken, sociale vaardigheden, frustratietolerantie, noem maar op. Alleen gaat dat niet vanzelf. Daarom neem ik je vandaag mee in de wondere wereld van de verschillende spelniveaus en hoe je die stimuleert.

Lees verder
Podcast: Vanzelfsprekend

12. Wanneer je kind taal op een andere manier leert

Zegt je kindje geen afzonderlijke woordjes, maar zegt hij stukjes tekst na die hij ergens hoorde? Gebruikt hij vaak veel intonatie? Dan kan het zijn dat je kindje op een andere manier aan taalontwikkeling doet. Namelijk: gestalt. Logopediste Isabel Witters legt uit wat het is, hoe je het herkent én hoe je er als ouder thuis mee omgaat.

Lees verder
Podcast: Vanzelfsprekend

11. Succesvol functioneren als kind

Je staat in de winkel wanneer je kind plots als een bezetene begint te krijsen omdat hij geen snoepjes krijgt. Iedere ouder zit nu waarschijnlijk instemmend te grinniken. Wist je dat de reactie van je kind te maken heeft met onvoldoende ontwikkelde executieve functies? Dat zijn hersenprocessen waarmee we ons (sociaal) gedrag sturen. Het goede nieuws? Je kan er thuis op oefenen! Ergotherapeute Evelyn Schrauwen vertelt hoe.

Lees verder
Podcast: Vanzelfsprekend

10. De meest voorkomende uitspraakmoeilijkheden

De podcastaflevering van vandaag gaat over één van mijn favoriete onderwerpen: uitspraak bij kindjes. Ik behandel al jaren kindjes met uitspraakmoeilijkheden. Heeft jouw zoon of dochter er ook moeite mee? Laat ik je dan alvast geruststellen: mijn eigen twee kindjes hebben ze ook gehad of hebben ze nog steeds. Vandaag geef ik je dus tal van voorbeelden uit mijn eigen thuisomgeving mee.

Lees verder